Amerika listelerde en çok kahve tüketilen ülke. Ancak kişi başına tüketilen kahve miktarı hesaplandığında Finlandiya, Amerika’nın tahtını alıyor. Ülkemizde artan bir kahve içme alışkalığı olsa da bu listelerde ülkemiz oldukça gerilerde.
Listelerde üst sıralarsa olmasak da ülkemizde kahve severler yoğun bir şekilde bu içeceği tüketiyor. Özellikle son dönemlerde artan yeni nesil kahvecilik furyası tüketicileri hem evde hem de kafelerde daha fazla ve farklı kahve tüketmeye teşvik ediyor. Tüketicilerin en çok aklına takılan ise kahve ne zaman içilir sorusu. Çünkü kültürümüzde Türk kahvesi oldukça keskin bir tada ve yüksek oranda kafeine sahip. Dolayısıyla, bilinçli tüketiciler ne zaman kahve içmeleri gerektiğini öğrenip tüketim rutini oluşturmak istiyorlar. Eğer ne zaman kahve içebileceğiniz ile ilgili aklınıza takılan sorular varsa bu rehberimize kesinlikle göz atmalısınız!
Kahve Ne Zaman İçilir?
Vücudumuzda, böbrek üstü bezlerde üretilen ve bir steroid hormonu olan kortizol, vücudunuzun strese verdiği tepkiyi düzenler. Ayrıca bu hormon günün belli saatlerinde seviye artışı gösterir. Bu zaman dilimleri şu şekilde listelenebilir.
- Kahvaltıdan sonra
- 08:00 – 09:00
- 12:00-13:00
- 17:30-18:30
Peki bu saatler ile bizim kahve alışkanlığımızın ne ilgisi var? Uzmanlar kahve ne zaman içilir sorusu için bu saat dilimleri dışındaki zamanları öneriyor. Yani kahve içerken kortizol seviyenize dikkat etmeniz gerekiyor.
Yemekten Sonra Kahve Ne Zaman İçilir?
Kahve ne zaman içilir sorusunun belirli bir cevabı elbette ki yok. Durumlara göre değerlendirme yapmak, günlük yaşam rutinlerimize göre araştırmak en makul yöntem olacaktır. Örneğin, yemeklerden hemen sonra kahve içiyorsanız bu alışkanlığınızı sonlandırmanız gerekiyor.
Yemeklerden hemen sonra kahve içmek, demir emiliminizi engeller. Bu durum da uzun vadede farklı sağlık sorunları doğurur. Yemekten hemen sonra kafein tüketmek yerine, 1,5 – 2 saat sonra çay, kahve içmek sağlığınız için en iyi tercih olacaktır.
Sabah Kahve İçmek Sağlık için Faydalı mı?
Hollywood filmlerinden en çok alışık olduğumuz sahneler arasında sabah aç karnına kahve içmek yer alır şüphesiz. Bu tip yaygın programlar, erken mesai saatleri sonucu kahvaltı edecek vakit bulamamak veya kişisel sebepler sizi kahvaltı öncesi kafein tüketmeye yönlendirmiş olabilir.
Eğer mide probleminiz yoksa ve çok fazla kahve içmek gibi bir alışkanlığınız yoksa sabah kahve içmek herhangi bir negatif etkiye sahip değildir. Ancak, bilinçli tüketici olarak yukarıda sıraladığımız zaman dilimlerine özen göstererek, bu saatler dışında kafein tüketmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Spor ve Kahve
Düzenli spor yapan kişiler hangi besini ne zaman tüketecekleri ile ilgili hesapmalar yaparlar. Bu durum çok normal. Çünkü kimi besinler spor öncesinde tüketildiğinde sindirimi zor olduğu için performansınızı etkileyebilir. Spor öncesi kahve içmek ise tavsiye edilen takviyelerden biri.
Spor öncesi kahve içtiğinizde metabolizmanızın hızlanmasına katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca, kahve kas gücünüzü artırarak performansınızı olumlu yönde etkiler. Özellikle ağırlık kaldırarak antrenman yapıyorsanız, antrenman öncesi içtiğiniz bir fincan kahve, size büyük fayda sunacaktır.
Spor sonrası kahve içmek ise kaslarınızın yenilenmesi ve iyileşmesi için vücudunuza destek sunar. Ayrıca spor sonrası içilen kahve iyileşme sürenizi de kısaltacağı için bir sonraki antrenmanınıza daha kısa sürede başlayabilirsiniz.
Gece Kahve İçmek
Kahvenin uyku düzeninizi etkilemediğini düşünebilirsiniz. Ancak uzmanlar sizinle aynı görüşte değil. Yapılan klinik çalışmalara göre kafein uykuya dalma süresini, uyku kalitesini ve uyku sürenizi etkileyebilir. Bu yüzden, gece kahve içmek gibi bir alışkanlığınız varsa bu alışkanlığınızdan vazgeçmenizin vakti geldi.
Son olarak, uzmanlar yatmadan en az 6 saat önce kafein alımının durdurulması gerektiğini öneriyorlar. Dolayısıyla, gece 12’de uyumak için yatağınıza gidiyorsanız, akşam en geç 6’da çay veya kahve gibi kafein içeren içecekleri içebilirsiniz.
Fazla Kahve İçmek Zararlı mı?
Uzmanlar günde 300 mg (yaklaşık 3-4 fincan kahve) kafein tüketmenin vücudumuz için yaralı olabileceği görüşündeler. Ayrıca bu miktarı aştığınızda, kafeinin olumsuz etkileri ile karşılabilirsiniz.
Eğer tavisiye edilen miktardan daha fazla kafein tüketirseniz, aşağıdaki yan etkiler ile baş etmek zorunda kalabilirsiniz:
- Uyku sorunları
- Gerginlik ve sinirlilik
- Kalp ritminde düzensizlik
- Hassasiyet
- Anemi
Günde 500 mg’dan daha fazla kafein tüketmek, yukarıdaki sorunları tetikleyebilir. Gün içerisinde fark etmeden çok fazla kahve tükettiyseniz ve dengelemek istiyorsanız:
- Taze havuç
- Bir bardak süt
- Bir bardak su üçlüsünü peş peşe tüketebilirsiniz.
Eğer ciddi semptomlar ile karşı karşıya olduğunuzu düşünüyorsanız, en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli test ve tedavinin yapılmasını sağlamalısınız.
Her Gün Kahve İçmek Vücudumuzu Nasıl Etkiler?
Öncelikle, kahve içeriğindeki kafein dolayısıyla bağımlılık yapabilir. Bildiğiniz gibi her bağımlılık ciddi sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla, her ne olursa olsun bir gıda, içecek veya eşyanın bağımlısı olmamaya çalışmalısınız.
Her gün kahve içiyorsanız, bir rutine sahipseniz; bu alışkanlığınızın bağımlılığa dönüşme ihtimalini her zaman göz önünde bulundurmalısınız. Ancak kahve bağımlısı değilseniz ve tavsiye edilen miktarı aşmıyorsanız, aşağıda sıraladığımız olumlu etkileri uzun vadede deneyimleyebilirsiniz:
- Kafein sayesinde enerjiniz yükselir.
- Daha uzun süre uyanık kalabilirsiniz.
- Depresyon riskiniz azalır.
- Metabolizmanızı hızlandırır.
- Hafızanızı güçlendirir.
- Zihninizin daha hızlı çalışmasını sağlar.
- Spor sırasında fiziksel performansınızı artırır.
- Alzheimer, demans, parkinson, kardiyovasküler ve kanser gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Diyabet riskini azaltır.
- Günlük ihtiyacınız olan vitamin ve minerallerin bir kısmını karşılamanıza yardımcı olur.
Sıkça Sorulan Sorular
Hangi saatler arasında kahve içilmez?
Kahve ne zaman içilir sorusunun cevabı vücudumuzun kortizol seviyesinde saklı. Yani kortizol seviyeniz yüksekken kahve tüketmemeye özen göstermelisiniz Bu saatleri şu şekilde sıralayabiliriz: Kahvaltıdan sonra, 08:00 – 09:00, 12:00-13:00, 17:30-18:30. Bu saatler aralığında kafein tüketmemeye özen göstermelisiniz.
Kahve aç karnına mı içilir tok karnına mı?
Sabah aç karna kahve içmek mide problemi olmayan kişiler için herhangi bir problem teşkil etmez. Aç karna kahve tüketimi, sindirim problemi yaşayan kişilerde mide ekşimesi, kusma veya hazımsızlık gibi sorunlara sebep olabilir. Eğer aç karna kahve tükettikten sonra rahatsızlık hissediyorsanız, bir süre yemeklerden 1,5-2 saat sonra kahve tüketmeyi deneyebilirsiniz.
Kahve en son saat kaçta içilmeli?
Yapılan klinik çalışmalarda gece kahve içmek uyku düzeninizi etkileyebilir. Bu yüzden, uzmanlar uyku saatinden en geç 6 saat önce kafein tüketmeniz gerektiğini belirtiyorlar. Yeni görüşler ise kahvenin en geç gün ortasında içilmesi gerektiği yönünde. Sonuç olarak, vücudunuzun dengesini bilen kişi olarak, çok geç saatte olmayacak şekilde, vücudunuzu ölçelerek kafein alım saatlerinizi belirleyebilirsiniz.